Uw Spaanse villa of appartement verhuren? Meer informatie

Eetgewoonten in Spanje

Spaanse manier van eten

Spanje heeft andere eetgewoonten dan wij in Nederland. Naast de inhoud van de maaltijden die verschillen, hanteren ze ook andere tijden om de maaltijden te eten. Daarnaast eten de Spanjaarden veel vaker buiten de deur. Ze gaan niet perse naar een restaurant. Bijvoorbeeld picknicken in het park of het strand is bij Spanjaarden heel populair. 

Ontbijt (desayuno)

Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie. Zelf ben ik de laatste tijd gewend om als ontbijt een kom yoghurt te nemen met (zelfgemaakte) granola (cruesli). Dit vind ik heerlijk en omdat ik de granola zelf maak kan ik volop variëren, de ene keer met gedroogde vruchten en noten, maar de andere keer met speculaas, jammie! Maar... terug naar de eetgewoonten hier...De Spanjaarden eten aan de einde van de ochtend nogmaals. Die noemen ze Almuerzo. Meestal eten Spanjaarden een stokbroodje of een tortilla.

Lunch (comida)

De lunch in Spanje is vervolgens rond 14 uur. Deze maaltijd is de grootste maaltijd van de dag, bij ons kun je dit vergelijkenen met het diner. Spanjaarden zijn echte familie mensen en daarom wordt de lunch vaak thuis gegeten met de familie. De lunchpauze op het werk is vaak zo'n 2 uur waardoor er tijd is om naar huis te gaan en vervolgens voldaan terug te keren op het werk. Op het menu staat dan veelal paella of fideua, stoofgerechten en natuurlijk veel vis. Aan de kust regio’s eet men vooral vis en naarmate je meer het land ingaat, zal vlees vaker op het menu staan. Gezien de verkrijgbaarheid (en dus ook de prijs) is dit een logisch verschijnsel. Bijna alle restaurants hebben ´s middags een Menu del dia. Dit is vaak een driegangenmenu die zeer gunstig is geprijsd.

Tussendoor (merienda)

Voor de een is dit moment om een kopje koffie te nemen met een koekje terwijl de andere juist een biertje neemt met tapas. Ieder Spanjaard vult dit voor zich zelf in. Dit kan dan ook persoon en per dag verschillen.

Diner (cena)

Het diner wordt pas rond 21 a 22 uur in Spanje gegeten, véél later dan wij gewend zijn. Ik kan eerlijk gezegd nog niet aan dit late diner tijdstip wennen en heb hierin een eigen ritme gevonden. Maar zeker in zomermaanden is de Spaanse manier van eten goed te doen. ´s Middags een warme maaltijd en naar mate de avond vordert komen er kleine hapjes op tafel en wordt er gezellig met familie en vrienden een borreltje gedronken. Buen proveche!

Zin in het Spaanse leven?

Via Spaanse Zon Vakantievilla´s boek je makkelijk en snel een eigen villa of appartement in Moraira. Wij verwelkomen je graag in een van onze villa's of appartementen. Na ons welkom kan het Spaanse leven beginnen!