Uw Spaanse villa of appartement verhuren? Meer informatie

Spaanse Siësta

Is een siësta ook iets voor ons?

Wie voor het eerst naar Spanje gaat, wordt er automatisch mee geconfronteerd. Tussen 14.00 en 17.00 uur, vlak na de lunch, zijn de meeste winkels gesloten. Misschien is het even wennen. Voor Spanjaarden is het heel normaal. Ze houden dan hun siësta. Waar komt deze traditie vandaan? Wat kunnen we ervan leren en zou het ook iets voor ons zijn?

Niet een uniek Spaanse traditie

De naam siësta is waarschijnlijk afgeleid van de Romeinse term sexta hora, het zesde uur, gemeten vanaf zonsopkomst. Op dat moment staat de zon het hoogst aan de hemel en beginnen de warmste uren. Vooral in Spanje is het dan de gewoonte om je even na de lunch terug te trekken en een middagdutje te doen. In het nabijgelegen Portugal bestaat die gewoonte ook, maar in veel mindere mate. De Spanjaarden hebben hun gewoonte ook geëxporteerd naar Zuid- en Midden-Amerika, waar veel van hun oude koloniën lagen. Er zijn ook mensen die vermoeden dat het houden van een siësta overgenomen is van de Moren, die tot 1492 grote delen van Spanje beheersten. De Koran maakt ook melding van de gewoonte om op het heetst van de dag rust te nemen en ook de Romeinen kenden dit gebruik.

Voor- en nadelen van een siësta

Hier in het noorden zijn we gewend om vroeg naar ons werk te gaan, daar veel uren geconcentreerd te werken en vaak onvoldoende tijd te nemen voor de lunch of ontspanning. Gehaast gaan we na ons werk naar huis, om laat aan te komen en de rest van de avond nodig te hebben om te ontspannen. Velen merken dat ze na een middaglunch automatisch een slaperig gevoel krijgen. Ergens ook logisch. Je lichaam heeft veel energie nodig om je middaglunch te verteren en kan dat beter als je in rust bent. Het is dus niet onverstandig om na een lunch een rustmoment te nemen. In een heet klimaat is het bovendien niet verstandig om hard te werken tijdens de warmste uren. Een middagdutje is dan beslist niet onverstandig. Er zitten ook nadelen aan de Spaanse siësta. Men is veel tijd kwijt met heen en weer naar huis reizen voor een kort middagslaapje. Er blijft dan 's avonds minder tijd over voor een gezellig gezinsleven.

Hoe hou je een gezonde siësta?

Als je de tijd voor een middagdutje voor andere dingen gebruikt, zul je 's avonds vermoeider zijn. Als je een middagdutje houdt, doe dat dan met gordijnen of luiken dicht en slaap niet meer dan een half uur echt diep. Onderzoek heeft aangetoond dat een korte middagslaap verkwikkend en activerend werkt. Slaap je langer, dan komt je lichaam in de REM-slaap en als je daaruit ontwaakt, duurt het langer om echt alert en actief te worden. Misschien gaan Nederland en België over een aantal jaren wel massaal over op de siësta. Want nu de opwarming van de Aarde een feit is, zullen ook wij meer en meer te maken krijgen met lange en hete zomers. De Spanjaarden hebben daar al eeuwen een antwoord op.

Siësta in je eigen vakantievilla

Heerlijk bijkomen van het drukke leven en een fijn middagdutje doen onder de parasol in een luie ligstoel aan het zwembad van je eigen luxe vakantievilla. Bij Spaanse zon is het mogelijk!